Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt uitgevoerd op de huid en het onderhuids bindweefsel. Met een oppervlak van ongeveer anderhalve m2 is de huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Op elke vierkante centimeter huid bevinden zich gemiddeld drie miljoen cellen, vijftien haren, vijftien talgklieren, zo’n 100 zweetklieren, ongeveer 200 pijnpunten en talloze tastsensoren waarmee we voelen of iets hard of zacht, warm of koud, glad of oneffen is.
Bij de mens weegt de gehele huid meer dan elk van de andere interne organen. Het is bovendien het enige orgaan dat zonder verdere ingrepen of hulpmiddelen van buitenaf bekeken kan worden. Waarnemen van de huid levert soms belangrijke informatie op over het al of niet goed functioneren van het lichaam als geheel.

U zult zich wellicht afvragen waar het toe dient om huid en onderhuids bindweefsel te masseren. Je hebt daar toch geen last van en je kan daar toch geen spierpijn in krijgen?
De huid en het onderhuids bindweefsel kan worden onderverdeeld in bindweefselzones. Deze zones vormen samen met andere organen (bijvoorbeeld botweefsel en spieren) een segment in het ruggenmerg. Een segment is een verzameling van weefsels en organen die door één spinale zenuw worden aangestuurd.
Door deze samenhang in het ruggenmerg kunnen alle organen die tot één bepaald segment behoren klachten vertonen als één van die organen is verstoord. Zo kunnen pijnlijke en gespannen spieren in één segment verklevingen (en pijn) veroorzaken in huid en het onderhuids bindweefsel in hetzelfde segment. Andersom kan het ook. Ook kunnen interne organen (zoals hart, longen, lever, blaas etc) uit één segment samenhangende functiestoornissen veroorzaken in huid en het onderhuids bindweefsel. Dezelfde segmentale relatie geldt ook voor bijvoorbeeld spieren, botweefsel en gewrichten.

Om klachten op te lossen blijkt massage een zeer effectieve manier te zijn om invloed uit te oefenen op alle organen binnen een segment. Door massage van spier- en bindweefsel te combineren werk je aan twee grote organen binnen het segment. Daarnaast kunnen gewrichten in hetzelfde segment worden gemobiliseerd om eventuele klachten optimaal te verminderen.

Bindweefselmassage kan met verschillende intensiteit worden uitgevoerd afhankelijk van uw gevoeligheid. Het kan een zeer heftige prikkel zijn en daardoor ook heel effectief en na een aantal behandelingen merkt u ook snel resultaat. U raakt “losser” in uw vel en dat heeft in veel opzichten positieve invloed. Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om de doelstelling te bereiken. Na enige behandelingen leert uw lichaam de prikkels gunstig te interpreteren, waardoor de gewenste effecten sneller optreden. De behandelingen zullen daarom rustig beginnen en steeds verder worden uitgebouwd.

 

Meest recente berichten