Stoelmassage

Stoelmassage (volgt spoedig)

Binnen 20 minuten weer “fris en vitaal” op de werkplek!
Een stoelmassage is een korte massage, kan op elke locatie, men hoeft zich niet om te kleden, is zeer effectief en niet duur!!
Stoelmassage is een betrekkelijk nieuwe vorm van massage, maar heeft haar oorsprong in het oude China. In 1980 begon de Amerikaan David Palmer, directeur van een massage instituut, te experimenteren met het geven van massage op een speciale stoel. De moderne versie van stoelmassage was toen geboren.
Nadat stoelmassage in 1984 bij Apple Computers werd geïntroduceerd (en mede daardoor razend populair werd) is het ook naar Europa overgewaaid.

Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke inspanning. Zeker bij het verplaatsen van objecten en producten (tillen, dragen, duwen, trekken), maar ook bij zittend werk. Vaak worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zodanig gebruikt dat fysieke over- en onderbelasting kan ontstaan.
Om te voorkomen dat werknemers gezondheidsklachten krijgen, heeft de overheid hiervoor wel regels opgesteld, maar in de praktijk komt het daar niet altijd van. Werkgevers en werknemers hebben zelf ook een verantwoordelijkheid.
Zowel werkzaamheden als omgevingsfactoren kunnen belastend zijn en werkgevers én werknemers kunnen daartoe maatregelen nemen.

Het aanbieden van stoelmassages door de werkgever kan een van de maatregelen zijn ter voorkoming van bovengenoemde klachten.
In een complete behandeling van 20 minuten zorgen wij middels een min of meer vast patroon voor een effectieve, vitaliserende, verfrissende en ontspannende massage. Vóór de stoelmassage vragen we altijd of iemand ergens last van heeft en die klacht kunnen we uiteraard wat extra aandacht geven. Het is echter geen uitgebreide therapeutische behandeling; de werknemer moet immers binnen 20 minuten weer fris en gemotiveerd aan het werk!!

Stronglite Ergo Pro Massage Stoel Zwart
Wij verzorgen stoelmassages op locatie, vanaf minimaal 6 aaneengesloten behandelingen. Indien nodig of gewenst kunnen wij ook met 2 of 3 stoelmasseurs tegelijk komen. We gebruiken zeer comfortabele “Stronglite” massagestoelen die aangepast kunnen worden aan ieders lichaamsbouw.

Statische werkhouding

Er is sprake van een statische houding als een lichaamsdeel meer dan 4 seconden dezelfde houding aanneemt. Dit is vooral het geval bij beroepen waarin je precisiewerk verricht, zoals bij chirurgen en lassers. Ook beeldschermwerk is vaak statisch. Een statische werkhouding belemmert de doorbloeding van de spieren en houdt zo het transport van voedings- en afvalstoffen tegen. Dit kan leiden tot klachten aan arm, nek en schouders (KANS). Het is daarom verstandig het beeldschermwerk zo veel mogelijk af te wisselen met andere taken en te zorgen voor voldoende pauzes tijdens het werk.
Een veelgebruikte andere term voor deze KANS klachten, RSI (repetitive strain injury), dekt niet helemaal de lading, omdat de klachten niet alleen ontstaan door kortcyclisch repeterend werk, maar vooral door een verkeerde of verkrampte houding, eventueel versterkt door mentale spanningen als stress.

Gezondheidsrisico’s
Beeldschermwerk kenmerkt zich door een aantal vormen van belasting die gemakkelijk kunnen leiden tot gezondheidsklachten:

 • Beeldschermwerk wordt meestal zittend uitgevoerd (statische belasting);
 • De bewegingen met hoofd, armen en handen zijn minimaal als de beeldschermwerker met tien vingers typt (statische belasting);
 • Bij een werkhouding waarbij de vingers boven de polsen uitkomen is (vanwege de dynamiek van de vingers) irritatie mogelijk van de peesscheden in het polsgewricht (carpaaltunnelsyndroom);
 • De oogleden blijken bij intensief beeldschermwerk nauwelijks te knipperen, waardoor de oogbol te droog wordt en oogvermoeidheid kan optreden. Vooral wanneer de relatieve luchtvochtigheid laag is;
 • Beeldschermwerk stelt tamelijk hoge eisen aan de interactie tijdens het invoeren en uitlezen van gegevens. Soms vinden er ook volkomen onverklaarbare veranderingen plaats op het beeldscherm, waardoor verwarring en zelfs een hopeloos gevoel kan ontstaan;
 • Bepalend is ook de beeldschermindeling, de grootte van de symbolen en het gebruik van kleur in de informatie; en tot slot is de omgeving van belang bij beeldschermwerk. Zo kunnen spiegelende, stoffige of te kleine beeldschermen leiden tot gezondheidsklachten.

Kwetsbare groepen

Computers worden tegenwoordig in nagenoeg elk bedrijf gebruikt, waardoor de kans op klachten in bijna alle bedrijfssectoren wel aanwezig is. Volgens onderzoek van de VU kampt een half miljoen werknemers met gezondheidsklachten als gevolg van beeldschermwerk. Bedrijfstakken met een verhoogd risico zijn de financiële en administratieve dienstverlening.

Laptops

Het toenemende gebruik van laptops zorgt voor een stijging van het aantal klachten. Steeds vaker geven bedrijven hun medewerkers een laptop in plaats van een vaste computer. Laptops zijn echter gebouwd op gemakkelijk vervoer maar niet voor langdurig gebruik aan één stuk. Aangeraden wordt dan ook om bij langdurige werkzaamheden gebruik te maken van een laptopstandaard met losse muis en toetsenbord.

Aandachtspunten beeldschermwerk

Werknemers kunnen zelf ook de kans op klachten verkleinen door de volgende maatregelen:

 • wissel beeldschermwerk af met andere taken;
 • werk niet langer dan 6 uur per dag achter een beeldscherm;
 • stel het beeldschermmeubilair in op de eigen afmetingen (de meeste mensen zitten veel te hoog omdat hun tafel te hoog is en hun beeldscherm ook te hoog staat);
 • maak gebruik van pauzesoftware, zodat er niet onbeperkt doorgewerkt kan worden; en
 • maak meer gebruik van sneltoetsen in plaats van de muis

Wilt u meer informatie over onze stoelmassages op locatie?
Graag komen we bij u langs voor een persoonlijk gesprek en eventueel een demonstratie.
U kunt ons telefonisch bereiken (op 06-45266200) maar u kunt ook een e-mail sturen naar info@massagepraktijkwoubrugge.nl onder vermelding van een telefoonnummer waar u bereikbaar bent. Wij nemen dan contact met u op.

 

Meest recente berichten